Är vi ensamma? I universum finns ungefär 2000 miljarder galaxer. Vår egen galax, Vintergatan, innehåller 200-400 miljarder stjärnor. Frågan ”är vi ensamma i universum?” hör till mänsklighetens främsta obesvarade frågor som håller både astronomer, filosofer och manusförfattare vakna om nätterna. Många frågar sig också ”hur många andra civilisationer finns där ute?”.
Det finns en ekvation, ett matematiskt och vetenskapligt försök att ge en uppskattning av just det här. Den kallas Drakes ekvation, uppkallad efter radioastronomen Frank Drake som formulerade den 1961. Drakes syfte med ekvationen var närmare bestämt att uppskatta antalet högteknologiska civilisationer i Vintergatan vid en given tidpunkt. Enrico Fermi (1901-54, nobelpristagare 1938) menade att sannolikheten att det finns intelligenta livsformer ute I universum är oerhört stor, men att det inte finns bevis för det.
Fermi hade teorier om varför vi inte har stött på utomjordingar ännu. ”Rare Earth” handlar om att jorden är unik och att uppkomsten till liv är beroende av helt osannolika kombinationer av astrofysiska och geologiska förutsättningar. Enkelt uttryckt betyder det att vi har haft extraordinära möjligheter att starta och utveckla liv. Vi är alltså ensamma, vilket är både coolt och läskigt.
Vi är korkade och betydelselösa för dem. Andra civilisationer kanske har kommit mycket längre än oss och bryr sig inte om att kommunicera med ”mindre intelligenta” varelser. Det vore lika dumt som att kommunicera med en sten. Helt värdelöst och inte alls värt besväret. Avståndet gör att signaler från andra civilisationer inte nått oss ännu. De flesta stjärnor i vår galax befinner sig flera tusentals ljusår bort. Det innebär att det tar extremt lång tid att färdas i rymden. Tecken på liv i andra galaxer kanske inte har nått oss ännu. Eller så har de sänt signaler som vi ännu inte har förstått. Den så kallade ”zoo-teorin” handlar om att utomjordingar redan är här och studerar oss. Men varför de inte ger sig till känna, det kan man undra. (Kineserna ser en kanin på månen. Red:s anm.)
Av Claes Danung