Är vi ensamma I universum? Jag tror att en kanin kan känna eller åtminstone sakna friheten. Den är instängd i en liten kaninbur. En människa kan trots frihet och valmöjligheter känna ångest, bli deprimerad och få självmordstankar. Det går inte alltid att förklara varför människor hamnar i sådana situationer. Vi vet fortfarande inte om människan härstammar från exempelvis apor eller som en del hävdar kommer från någon utomjordisk planet. Det finns miljarders miljarder galaxer. Avstånden är svårbegripliga att förstå för oss människor. Det skulle krävas att vi skickar upp en farkost där besättningen fortplantar sig i generationer för att komma till en annan galax där vi kan söka efter andra livsformer. I universum finns det cirka två hundra miljarder galaxer eller kanske ännu fler.
Vår egen galax kallas Vinteŕgatan, en jättestor galax som består av flera hundra miljarder stjärnor, men det finns också betydligt mindre galaxer som innehåller allt från några tiotusentals till cirka hundra miljarder stjärnor. Christopher Conselile, professor i astrofysik, har tittat närmare på hur många galaxer det kan tänkas finnas. 2000000000000 är siffran han kom fram till.
Finns det kaniner eller människoliknande eller individer med hög eller högre intelligens någon annanstans i universum. Sannolikheten talar för att så är fallet. Personligen tror jag det. Tyvärr är avstånden för långa. Det går inte att färdas snabbare än ljusets hastighet. I Einsteins speciella relativitetsteori kombinerades dessa två begrepp i vad som kallas ”rum-tiden”, det vill säga att man betraktar tiden som en fjärde dimension. En konsekvens av denna teori är att ingenting kan färdas snabbare än ljusets hastighet som är ungefär 300 000 km/s.
Går det att färdas snabbare än ljusets hastighet? Det skulle helt bryta med allt vi vet om rörelse och momentum och vi har absolut inga exempel på negativ massa som existerar i vårt universum. Utan negativ massa kan du inte bygga ett maskhål eller ett varpdrev. För det andra tillåter möjligheten att gå snabbare än ljuset automatiskt tidsresor bakåt. Finns det då något liv I vårt ”närområde”?
1) Mars är den planet som är mest lik jorden. Landskapet är fullt med dalar, deltan och torra insjöar, vilket tyder på att det en gång i tiden funnits vatten på planeten. Med hjälp av rymdroboten Curiosity har NASA tidigare hittat organiska ämnen på Mars, vilket kan vara ett tecken på förhistoriskt liv. Men forskarna tror att om det har funnits vatten på Mars, så var det antagligen för cirka fyra miljarder år sedan.
2) Jupiters måne Europa som upptäcktes av astronomen Galileo Galilei på 1600-talet har länge varit intressant för sökandet efter utomjordiskt liv. Europa är täckt av is och flera forskare menar att det under isen kan finnas flytande vatten och därmed förutsättningar för liv.
3) Enceladus. Saturnus måne Enceladus är också täckt av is. Enceladus kretsar kring Saturnus och blev intressant i sökandet efter utomjordiskt liv I samband med att forskarna upptäckte enorma gejsrar nära månens sydpol. Upptäckten tyder på att månen är geologiskt aktiv idag och det kan därför finnas hav under den istäckta ytan. Förhållandena på månen Enceladus liknar faktiskt de djupa sprickor i havsbotten där vi tror att det första livet på jorden uppstod.
4) Titan. Saturnus största måne är den enda månen i solsystemet som har en riklig atmosfär, bestående till största delen av kväve som är ett viktigt ämne för att bilda proteiner i alla (av oss kända) livsformer. Titan har en dynamisk yta med säsongsbundna regnperioder som i viss mån liknar jordens. Därför överväger flera forskare möjligheten till liv på Titan. I observationer med radar har man upptäckt floder och sjöar.
Min personliga tro är att vi inte är ensamma, men sorgligt nog är avstånden till möjligt liv tyvärr för långa.
Av Claes Danung